Sluta hacka på privata alternativ

31 mars 2015 presenterade ordföranden för Vård & Omsorg i Östersund Mona Modin Tjulin (S) i bl a SVT P4 Jämtland resultatet av en unik studie som gjorts i Östersund där man under ett år gjort en jämförelse av två exakt likadana äldreboenden. Det ena bedrivet i privat regi det andra i kommunal. Analysen av resultatet som gjorts av en fristående analytiker visar att uppnådd kvalité i de båda alternativen var exakt den samma. Enda skillnaden var att det privata alternativet drevs till 26 % lägre kostnad. Modin Tjulin konstaterar att ”det finns en del kommunen kan utveckla”.  8 april visade SVT också ett nyhetsinslag från Älandsgården (drivs av Vardaga) utanför Härnösand som utsetts till årets bästa demensboende 2015. Man har där lyckats utforma en effektiv verksamhet som tar utgångspunkt i varje boendes eget behov.

Statistik och information kommer dagligen från olika välfärdsområden med liknande exempel på hur privata alternativ bidrar till att vidareutveckla våra välfärdstjänster, en kunskap som för länge sedan borde tagit död på den för samhället och oss kunder förödande och kostsamma ideologiska diskussion om välfärdstjänsterna ska levereras av kommunala verksamheter eller privata aktörer.

Den stora fördelen med ett ökat utbud av olika välfärdstjänster är naturligtvis vår möjlighet som brukare att själva välja hur tjänsten vi efterfrågar ska utföras och till vilken kvalitet. Men vi får inte heller glömma bort den krassa verklighet som samhällets ökande kostnader för välfärden innebär och där ökad konkurrens utan tvivel stimulerar utvecklingen mot bättre lösningar.

I senaste numret av Vårt samhälle (14 2015) redovisas att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) räknar med att kostnaderna för välfärden i snitt kommer att öka med 13 % fram till 2020, detta i en situation när många kommuner, inkl. Enköping, också har mycket stora investeringar framför sig i form av återinvesteringar i badhus, reningsverk, VA-nät mm. Vi måste därför bli mer praktiska än ideologiska i synen på samhällets tjänster och svänga debatten från ett kommunalt/privat utförarperspektiv till en diskussion om vad kommunens tjänster till dess invånare faktiskt ska innehålla och får kosta, oavsett utförare.

Oavsett om det gäller förvaltning av kommunens fastigheter, skolverksamhet, eller vård & omsorg och oavsett om tjänsten levereras genom kommunal drift, intraprenad eller privat utförare så måste vi bli bättre på att beskriva och ställa krav på de tjänster som vi vill ha levererade och framför allt fortlöpande följa upp att innehåll och kvalité överensstämmer med det vi förväntar oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *